hover cover 1hover cover 2 (1)

Jij bent (bijna) klaar met studeren!

En nu? Ben je van plan een tussenjaar te nemen en te gaan reizen? Of wil je juist zo snel mogelijk aan de bak? En als je aan de bak gaat, ga je dan voor een baas werken of wil je juist je eigen baas worden en als ZZP'er aan de slag? Wij hebben vast een vergelijking voor je gemaakt en de voor- en nadelen van zowel zelfstandig werken als in loondienst werken op een rijtje gezet. Zo kun jij een weloverwogen beslissing maken en bepalen wat het beste bij jou past!

Vergelijk hier de voor- en nadelen

Werken in loondienst

Je hebt meer financiële zekerheid.
Jij weet namelijk zeker dat zolang je contract loopt, je elke maand netjes je salaris uitbetaald krijgt. Bovendien kun je meestal rekenen op extraatjes zoals een 13e maand, vakantiegeld of bonussen!

Je werkgever draagt zorg voor de meeste zaken.
Verzekeringen, premies, belastingen... Jij hoeft er zelf niet over na te denken!

Je kunt op iemand terugvallen.
Zeker als je net klaar bent met je opleiding, kan het heel fijn zijn om op andere collega's en een manager terug te vallen. Je kunt er veel van leren én staat er niet alleen voor als je te maken hebt met lastige situaties (ontevreden klanten bijvoorbeeld).

Je werkgever voorziet je van alle benodigdheden.
Zeker als je met veel tools werkt, is het fijn als je werkgever deze beschikbaar stelt! Je kunt hierbij denken aan een laptop en telefoon van de zaak, maar ook aan het gebouw/kantoor waar je werkt en alle inrichting die daarbij hoort (van printers tot aan zware apparatuur) .

Je bouwt pensioen op.
Als je in loondiest werkt heeft je werkgever een pensioenregeling afgesloten bij een pensioenuitvoerder of is deze aangesloten bij een pensioenfonds. Je hoeft er zelf dus niet naar om te kijken.

Je moet verantwoording afleggen.
Je zult vaak verantwoording aan je manager en/of team moeten afleggen over je werkzaamheden.

Je hebt minder beslissingsbevoegdheid.
Alles is natuurlijk afhankelijk van de functie die je vervult, maar in loondienst heb je vaak minder zeggenschap over je precieze werkzaamheden.

Je hebt minder vrijheden.
Hoewel het bij steeds meer organisaties mogelijk is om je werktijden flexibel in te delen, parttime te werken en/of remote te werken, heb je over het algemeen toch een stuk minder vrijheden.

Je moet vaker om toestemming vragen.
Wil je vakantie? Dan is het handig als je dit afstemt met je collega's. Ben je in de ochtend niet bereikbaar omdat je in de avond werkt? Dat kan natuurlijk alleen als je een baan hebt waarbij je jouw werkzaamheden ook in de avond uit kunt voeren.

Werken als zelfstandig ondernemer

Je bepaalt zelf voor wie je werkt.
Het is helemaal aan jou om te beslissen welke opdrachten je aanneemt en met welke opdrachtgevers en partners je samenwerkt.

Je bent je eigen baas.
Dat klopt, jij bent je eigen baas! Dat betekent dat je geen verantwoording af hoeft te leggen aan een manager en zelf je deadlines kunt bepalen.

Je kunt meer verdienen.
Ka-chinggg! Doordat jij je eigen tarieven hanteert en zelf bepaalt hoeveel je vraagt voor jouw inspanningen, heb je veel meer invloed op je inkomsten dan wanneer je in loondienst werkt. Je kunt daardoor vaak meer verdienen.

Je kunt werken waar je maar wil.
Hoewel er wanneer je in loondienst werkt steeds meer mogelijk is op het gebied van remote werken, kun je als ZZP'er écht helemaal zelf bepalen waar en wanneer je werkt.

Je bent zelf aansprakelijk wanneer er iets mis gaat.
Ben je afhankelijk van een leverancier die niet levert? Dan verhalen je klanten dat op jou! Zijn ze niet tevreden over je en weigeren ze te betalen? Ook dan moet je het zelf oplossen.

Geen werk betekent geen inkomsten.
Financiële zekerheid heb je dus (zeker in het begin) niet altijd als ZZP'er.

Je hebt meer verantwoordelijkheden.
Zo moet je bijvoorbeeld zelf zorg dragen voor het afsluiten van verzekeringen en het afdragen van premies en belastingen.

Je bouwt geen pensioen op.
Niet automatisch in ieder geval, uiteraard kun je dit zelf wel opzij zetten.

Opstarten is lastiger.
Vaak is de werkdruk een stuk hoger als je net voor jezelf begint. Je moet nog je eerste opdrachtgevers/klanten vinden en zult bovendien zelf moeten investeren in benodigdheden als een laptop, de juiste software of bijvoorbeeld een auto.

Er is veel concurrentie.
En dat kan best wel lastig zijn! Je moet er extra goed op letten dat jij er uitspringt en dat klanten jou weten te vinden.

Wil jij het liefst in loondienst werken?

Check hier onze topvacatures voor starters

Account Specialist2
W&S Consultant4
5Bekijk de vacature
78
Recruitment Content MarketeerBekijk de vacature
1112
13Bekijk de vacature
Recruitment Traineeship16

Als ZZP'er aan de slag?


Dan is het handig om te weten waar je rekening mee moet houden! Download hier onze handleiding voor zelfstandig ondernemers.