Groei werkgelegenheid haalt in 2022 opnieuw record

ManpowerGroup Employment Outlook Survey

De werkgelegenheid in Nederland groeit in het eerste kwartaal van 2022 opnieuw door naar een recordhoogte. Dat blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey, een onderzoek in 43 landen onder ruim 42.000 werkgevers, waarvan 505 in Nederland. Het Nederlandse netto werkgelegenheidscijfer* voor januari tot en met maart 2022 komt uit op maar liefst +47%. In de historie van de ManpowerGroup Employment Outlook Survey, die sinds 2003 wordt uitgevoerd, is het netto werkgelegenheidscijfers nog nooit zo hoog geweest.

Het netto werkgelegenheidscijfer van +47% voor Q1 2022 is een stijging van maar liefst 45 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, waar het netto werkgelegenheidscijfer slechts +2% was. Ten opzichte van Q4 2021 is het een stijging van acht procent. 

Jeroen Zwinkels, algemeen directeur van ManpowerGroup Nederland: “Alle organisaties merken het al, maar deze cijfers bevestigen het: de vraag naar personeel blijft stijgen. Als ManpowerGroup hopen we dat het aanblijvende tekort aan personeel ervoor zorgt dat bedrijven voorgoed selecteren op basis van (potentiële) skills in plaats van CV. Met die instelling wordt het als werkgever ook in de huidige markt mogelijk voor iedere vacature een geschikte werknemer te vinden.”

Financiële en zakelijke dienstverlening kent buitengewone werkgelegenheid

In alle sectoren wordt voor het laatste kwartaal van dit jaar een stijging verwacht ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar (Q4 2020). In vergelijking met Q3 2021, kent alleen de bouwsector een kleine krimp.   

De belangrijkste cijfers: 

  • Financiën en zakelijke dienstverlening: deze sector kent komend kwartaal een buitengewone werkgelegenheid van maar liefst +76%. Niet eerder in de historie van de ManpowerGroup Employment Outlook Survey haalde een sector dit werkgelegenheidscijfer. Vorig kwartaal was het netto werkgelegenheidscijfer in deze sector nog +37%. 
  • Productie: waar vorig kwartaal de meest positieve prognose in deze sector verwacht werd, wordt voor productie komend kwartaal geen stijging en daarmee de laagste werkgelegenheid verwacht van +32%.
  • Bouw: vorig kwartaal kende de bouwsector geen groei ten opzichte van Q3 2021, maar daar komt komend kwartaal verandering in. De werkgelegenheid stijgt met 28 procent naar +40% in de eerste drie maanden van 2022.
  • IT: deze sector wordt sinds Q4 2021 meegenomen in de ManpowerGroup Employment Outlook Survey en laat gelijk een stijging zien: van +44% voor Q4 2021 naar een netto werkgelegenheidscijfers voor Q1 2022 van maar liefst +61%.

Vraag hier de ManpowerGroup Employment Outlook Survey aan

De volledige versie van de ManpowerGroup Employment Outlook Survey is hier te downloaden. De werkgelegenheidsverwachting voor het eerste kwartaal van 2022 wordt op 14 december 2021 bekendgemaakt. 

*Het werkgelegenheidscijfer komt tot stand door het percentage werkgevers dat verwacht meer mensen aan te nemen, te verminderen met het percentage werkgevers dat verwacht minder mensen aan te nemen. Dit resulteert in een positieve score wanneer het aantal werkgevers met aannameplannen groter is. 

swirl1 categorie-it categorie-sales categorie-recruitment categorie-marketing categorie-management categorie-hr categorie-finance categorie-traineeships check-list checkbox-aan filteren-mobiel kalender-publicatiedatum oogje-bekeken pijltje-categorie-mobiel pijltje-inklap pin-locatie share-facebook share-googleplus share-linkedin share-mail share-twitter zoeken