Spanning op de arbeidsmarkt zet ook in Q3 door

De spanning op de arbeidsmarkt is voorlopig nog niet voorbij. Ook volgend kwartaal is helft van de Nederlandse werkgevers van plan om meer personeel aan te nemen. Dat blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey, een onderzoek in 42 landen (waaronder Nederland) onder ruim 42.000 werkgevers.

Zo zegt 48 procent van de Nederlandse werkgevers van plan te zijn om meer personeel aan te nemen. Verder is 13 procent van plan om het personeelsbestand te verkleinen en gaat 36 procent geen veranderingen doorvoeren. Dat resulteert in een (netto) werkgelegenheidscijfer van +35 procent*.

*Het netto werkgelegenheidscijfer is de som van het percentage werkgevers dat verwacht meer mensen aan te nemen, te verminderen met het percentage werkgevers dat verwacht minder mensen aan te nemen.

Nederland in top-5 krapste arbeidsmarkt van Europa

Op Europees niveau behoort Nederland dit kwartaal tot de top-5 van landen waarin werkgevers het hardst op zoek zijn naar personeel. Op nummer 1 staat Ierland met een netto werkgelegenheidscijfer van +42 procent, gevolgd door Portugal (+37%), Finland (+36%), Nederland (+35%) en het Verenigd Koninkrijk (+35%).

Op regionaal niveau zoeken werkgevers in het westen van ons land het meest naar personeel (+37%). In het zuiden van ons land geven werkgevers aan het minst hard op zoek te zijn naar personeel (+28%), in vergelijking met vorig kwartaal is het netto werkgelegenheidscijfer daar afgenomen met -12 procentpunten.

Stijgingspercentage hoogste in de horecasector

In vergelijking met vorig kwartaal zien we de sterkste stijging onder Nederlandse werkgevers in de horecasector. Met een netto werkgelegenheidscijfer van +46%, is dit een toename van +20 procentpunten in vergelijking met vorig kwartaal.

Eveneens zien we dat er wederom veel vraag is in de bouw- (+55%) en de IT-sector (+48%). Deze trend zet ook door op zowel Europees als wereldwijd niveau, daar is zelfs nog meer vraag naar IT-personeel. 

“Hoewel het bemoedigend is om te zien dat werkgevers zich meer focussen op personeelsbehoud en meer aandacht besteden aan het aantrekken van nieuwe collega’s, blijft het ontzettend lastig om het juiste talent te vinden”, zegt Mark Cahill, algemeen directeur bij ManpowerGroup Nederland. “Naast het grote personeelstekort waar veel organisaties mee kampen, hebben werkgevers te maken met looninflatie, werkzoekenden die kiezen voor werk in andere industrieën en met de impact die de oorlog in Oekraïne heeft op de supply chain. Dat zorgt voor meer economische onzekerheid. Juist daarom is het belangrijk om niet alleen te kijken naar wat werknemers op dit moment kunnen, maar om juist te focussen op waar ze nog naartoe willen en kunnen groeien. Ze helpen om hun vaardigheden verder te ontwikkelen en ze daarbij begeleiden, dat is waar je het verschil gaat maken.”

De volledige versie van de ManpowerGroup Employment Outlook Survey is hier te downloaden. De werkgelegenheidsverwachting voor het vierde kwartaal van 2022 wordt in september bekendgemaakt.

swirl1 categorie-it categorie-sales categorie-recruitment categorie-marketing categorie-management categorie-hr categorie-finance categorie-traineeships check-list checkbox-aan filteren-mobiel kalender-publicatiedatum oogje-bekeken pijltje-categorie-mobiel pijltje-inklap pin-locatie share-facebook share-googleplus share-linkedin share-mail share-twitter zoeken