Deze skills helpen je met thuiswerken 

Sinds de komst van corona werken we meer dan ooit thuis. In diverse sectoren zal de populariteit van thuiswerken ook nooit meer overgaan. Sommige mensen worden daar blij van, maar thuiswerken is niet voor iedereen een fijne manier van werken. Er zijn specifieke vaardigheden waardoor het voor de ene individu makkelijker is om thuis te werken dan voor een andere.  

Hoe zelfredzaam ben je? 

Thuis komt het op niemand anders aan dan op jezelf. Jij bepaalt hoe je je werk aanpakt, of je ruggenspraak pleegt, welke collega je betrekt, waar je informatie ophaalt. Je zult uitdagingen tegenkomen en wanneer dat gebeurt, ben jij degene die het moet oplossen. En als je er niet zelf uitkomt, is het aan jou om iemand te betrekken om hulp te vragen. Hoe zelfredzamer je bent, hoe prettiger het thuiswerken is.  

Met digital readiness heb je een streepje voor 

In of uit de cloud werken, bestanden delen, online samenwerken; thuiswerken en technologie zijn met elkaar verweven. Alles verloopt digitaal, je bent afhankelijk van technologie. Het helpt dan ook enorm als je daar van nature handig mee overweg kunt. Dat je makkelijk de werking van nieuwe programma’s doorziet of nieuwe functionaliteit uitprobeert. En dat je niet iemand bent die van zijn stuk raakt zodra je geluidsproblemen ondervindt in een Teams-meeting of het scherm delen vastloopt. Want dat soort dingen zullen in elk geval plaatsvinden.  

Een hoog verantwoordelijkheidsgevoel maakt het makkelijker 

Thuis bepaal je zelf je werktempo en werktijden. Of je eerst een rondje loopt. Hoelang je koffiemomentje duurt. Of je kunt jezelf verliezen in de achtergrondmuziek. Je wordt niet door anderen aangespoord om je beste beentje voor te zetten. Dat moet je zelf doen. Ook als je ergens geen zin in hebt, zal je zelf de motivatie moeten vinden het toch te doen. Datzelfde geldt als je projecten of klusjes voor je ogen ziet ontstaan: het is aan jou om verantwoordelijkheid te nemen en ze aan je to-do-lijstje toe te voegen. Dát is prettig (samen)werken!  

Met proactieve sociale vaardigheden blijf je in contact 

Dit is een samentrekking van twee termen: sociale vaardigheden en proactiviteit. Bij thuiswerken trekken die twee namelijk samen op. Want wanneer je als team en collega’s allemaal van elkaar verwijderd werkt, is de sociale omgang tussen teamleden niet vanzelfsprekend. Je bent bijvoorbeeld lekker verzonken in je werk, of wellicht ben je onbewust dat sociale babbeltje wel aan het vermijden.  

Juist nu je van iedereen verwijderd bent, is sociale omgang belangrijker dan ooit. Dat moet je bewust opzoeken. En jij moet daar het initiatief voor nemen. Het is prettiger thuiswerken als je een extra antenne hebt voor dit soort sociale omgang. Om aan te voelen of je een verzoek van een collega nog even kunt uitstellen of dat je acuut tijd moet vrijmaken. Of er kou in de lucht hangt, of je de spanning met een grap kan breken of dat je beter even kunt luisteren. Dat je van thuis uit aanvoelt of een collega even persoonlijke aandacht nodig heeft. Dat is een uiterst waardevol talent wanneer je thuiswerkt.  

swirl1 categorie-it categorie-sales categorie-recruitment categorie-marketing categorie-management categorie-hr categorie-finance categorie-traineeships check-list checkbox-aan filteren-mobiel kalender-publicatiedatum oogje-bekeken pijltje-categorie-mobiel pijltje-inklap pin-locatie share-facebook share-googleplus share-linkedin share-mail share-twitter zoeken