Dirco Dekker – Stel talent centraal en ontdek een bron aan personeel

Over Dirco Dekker

Dirco Dekker is Manager Social Development. Met zijn team begeleidt hij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. Zijn drijfveren sluiten nauw aan bij het DNA van ManpowerGroup. ‘Doing well by doing good’ was de oproep van de oprichter van ManpowerGroup. Een houding die Dirco graag omarmt.

Dirco-Dekker

Als je heel sec naar ons werk kijkt, dan zorgen wij dagelijks voor een match tussen vraag en aanbod. Bedrijven hebben een behoefte aan personeel. En wij vinden passende kandidaten. Met mijn team begeleid ik mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. Ons uitgangspunt daarbij: kijk niet naar wat iemand níet kan, maar zet zijn talent centraal. Dat positieve uitgangspunt maakt het mogelijk om de kloof tussen vraag en aanbod te overbruggen. En dat loont voor alle partijen.

Hoe ontstaat afstand tot werk?

Pas afgestudeerden die een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt, statushouders (vluchtelingen) of mensen die lange tijd thuis hebben gezeten, om welke reden dan ook. Een afstand tot de arbeidsmarkt kan vele oorzaken hebben. Wat deze kandidaten gemeen hebben, is dat ze het lastig vinden om zelf aan werk te komen. Bijvoorbeeld doordat ze hun talenten niet zien, niet goed onder woorden kunnen brengen, of te eenzijdig beschouwen. Als iemand altijd een en dezelfde functie heeft uitgevoerd en nu zonder werk zit, moet je hem laten inzien dat hij zijn talenten ook op een andere manier kan inzetten.

“Soms heeft de kandidaat een duwtje in de rug nodig.”

Vaardigheden zijn te leren

In de gesprekken die wij voeren met deze kandidaten, zijn we altijd op zoek naar het talent: wat is de natuurlijke aanleg van deze persoon? Soms maken we daarvoor gebruik van assessments. De andere kant van het verhaal is dat we een groot netwerk hebben van opdrachtgevers. Met veel banen. Wij weten welke talenten voor die banen zijn vereist. Regelmatig zien we al een match tussen die talenten, maar heeft de kandidaat een duwtje in de rug nodig. Door talenten bloot te leggen. Maar ook door hen te helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden. Dat doen we op verschillende manieren.

– Hulp bij solliciteren
Soms is er slechts een klein zetje nodig. En helpen we kandidaten hun CV beter verwoorden. Of we bieden hen sollicitatietraining.

– Opleiden
Opleiden en omscholen zijn andere veelgebruikte manieren om vaardigheden te ontwikkelen. Binnen het project BSSA leiden we recent afgestudeerde jongeren op tot ICT’ers. En binnen project STAP helpen we mensen van een baan in de ene sector naar een andere sector. En er zijn talloze opleidingsmogelijkheden die kandidaten helpen hun vaardigheden te ontwikkelen.

– Praktijkervaring opdoen
Daarnaast krijgen kandidaten nieuwe kansen door werkervaring op te doen. Bij onze interne cateraar hebben we continu statushouders in dienst. Gedurende een jaar doen ze ervaring op in de catering en krijgen ze ook gelegenheid de taal beter te leren. Daarna maken ze de stap naar een andere locatie van de cateraar.

 “Werkgevers stellen hun vraag bij en zijn bereid om mensen ervaring te bieden.”

Ook zijn er opdrachtgevers die bereid zijn hun eisen aan een nieuwe medewerker tijdelijk bij te stellen en die gelegenheid bieden om vaardigheden te ontwikkelen. We hebben bijvoorbeeld opdrachtgevers met een proeflijn in hun fabriekshal, waar iemand ervaring kan opdoen. Regelmatig zien we dat opdrachtgevers eenvoudigweg rekening willen houden met het feit dat iemand nog niet direct 100% inzetbaar is en begeleiding wil bieden. En het loont! Het levert het bedrijf waardevolle krachten op en draagt ook bij aan het vergroten van de wereld van de kandidaten. Werk hebben is betekenisvol en levert naast loon onder andere ook meer eigenwaarde, een groter sociaal netwerk. Daarom koesteren we bij ManpowerGroup bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen.

swirl1 categorie-it categorie-sales categorie-recruitment categorie-marketing categorie-management categorie-hr categorie-finance categorie-traineeships check-list checkbox-aan filteren-mobiel kalender-publicatiedatum oogje-bekeken pijltje-categorie-mobiel pijltje-inklap pin-locatie share-facebook share-googleplus share-linkedin share-mail share-twitter zoeken