Van werkgever naar talentontwikkelaar: hoe doe je dat?

Het tekort aan menselijk talent is in twaalf jaar niet zo hoog geweest. Bepaalde vaardigheden winnen aan belang, terwijl andere minder belangrijk worden. Dat heeft effect op organisaties: zij moeten zich meer dan ooit gaan bezighouden met het ontwikkelen van talent. Organisaties kunnen er namelijk er niet langer vanuit gaan dat het benodigde talent eenvoudig aangetrokken kan worden. Hoe pak je dat aan?

In 2022 zal voor meer dan de helft van alle medewerkers een aanzienlijke her- of bijscholing nodig zijn, blijkt uit het e-book Mens en robot: samen sterk van ManpowerGroup. En dat betekent dat organisaties een leercultuur moeten bevorderen, carrièrepaden inzichtelijk moeten maken en ontwikkelingsmogelijkheden moeten bieden. “Dat vraagt van bedrijven dat ze weten welk talent ze nodig hebben in de organisatie, welk potentieel de bestaande medewerkers hebben en wat ervoor nodig is om die talenten verder te ontwikkelen.” Aan het woord is Bas van Sprundel. Hij is sinds januari 2019 Regio Director bij Experis, nadat hij jarenlang manager is geweest van de Manpower Academy.

Interesse in mensen

Talentontwikkeling vraagt van organisaties dat zij weten welk talenten zij al in huis hebben én wat de toekomst van de organisatie vraagt. Bas is er groot voorstander van om verder te kijken dan functies of functietitels: “Wanneer de heftruckchauffeur in je bedrijf in het weekend voetbaltoernooien organiseert, benut je doordeweeks dan zijn volle potentieel? Waarschijnlijk niet, want hij beschikt waarschijnlijk over veel plan- en organisatietalent. Door interesse te hebben in je mensen en te weten welke competenties nodig zijn om je bedrijf verder te helpen, kun je talent op veel effectievere wijze inzetten en ontwikkelen.” Assessments en drijfverentesten geven goed inzicht in de vaardigheden en potentie van medewerkers.

Leren op eigen wijze

Leren en ontwikkelen kan op veel verschillende manieren. Intern, digitaal of in samenwerking met scholen, universiteiten of andere instituten. Maar ook op de werkvloer valt veel te leren. Bas: “In gesprekken met mijn eigen medewerkers of kennissen merk ik dat veel mensen ontwikkeling heel traditioneel zien als scholing, training of een e-learning. Van gedetacheerde mensen hoor ik dat zij het juist heel interessant vinden om in een nieuwe omgeving te zijn en nieuwe uitdagingen te krijgen. Het is belangrijk om naar het individu te kijken. Leren doe je vaak tijdens je werk, onder andere door af en toe een pas op de plaats te maken en goed te kijken naar waar je staat.” Een risico is dat talentontwikkeling ondergesneeuwd wordt door de waan van de dag: kpi’s halen, groei realiseren en andere doelen. Door regelmatig gesprekken te voeren met werknemers, blijft ontwikkeling op de agenda staan. Bas: “Gesprekken met leidinggevenden zijn heel belangrijk. Daarnaast zouden werkgevers ook op regelmatige basis tijd ter beschikking moeten stellen voor persoonlijke ontwikkeling. Bij sommige bedrijven is het bijvoorbeeld verplicht om op vrijdagmiddag bij een andere afdeling te gaan praten.”

Klaar voor de toekomst

ManpowerGroup helpt organisaties bij het ontwikkelen en aantrekken van talent. Denk bijvoorbeeld aan de Manpower Academy, met daarin effectieve opleidingen om mensen te certificeren voor een baan in bijvoorbeeld de logistiek of klantcontactcentra. Een ander voorbeeld is de B. Startup School Amsterdam, een project dat werkloze jongeren via een versnelde opleiding basisvaardigheden in de ICT leert. Bas: “Het mooie aan mijn werk vind ik dat we mensen helpen zich klaar te maken voor de toekomst. We helpen mensen en organisaties een stapje vooruit. Op kleine schaal, door bijvoorbeeld een vluchteling te begeleiden, maar ook op grote schaal door bedrijfsleven, overheden en opleiders bij elkaar te brengen. Door samen een cultuur te creëren waarin leren en talentontwikkeling centraal staan, kunnen organisaties succesvol blijven en talenten de maatschappij vooruit helpen.”

Meer weten over het belang van talentontwikkeling in de nieuwe wereld van werk? Download ons gratis e-book Mens en robot: samen sterk.

Download e-book

swirl1 categorie-it categorie-sales categorie-recruitment categorie-marketing categorie-management categorie-hr categorie-finance categorie-traineeships check-list checkbox-aan filteren-mobiel kalender-publicatiedatum oogje-bekeken pijltje-categorie-mobiel pijltje-inklap pin-locatie share-facebook share-googleplus share-linkedin share-mail share-twitter zoeken