Wat je als werkgever kunt doen bij moeilijk vindbaar flexibel personeel

In de afgelopen paar jaar is de arbeidsmarkt volledig gekanteld en is het moeilijker dan ooit om geschikt personeel te vinden. Wat vorig jaar nog goed werkte, werkt nu al lang niet meer. Maar wat kun je als werkgever wél doen om het juiste talent voor die lastig in te vullen vacatures te vinden?

Ook als je collega’s zoekt voor een tijdelijk dienstverband, is het belangrijk om met aandacht en vanuit de relatie te werk te gaan. Probeer niet langer een stapel cv’s te verzamelen, maar een klein aantal kandidaten persoonlijk te spreken op het moment dat zij beschikbaar zijn. Laat vanaf moment één zien dat je de kandidaat serieus neemt en dat je het belangrijk vindt dat hij of zij bij jouw organisatie op zijn of haar plek zit.

Schep vanaf het eerste moment vertrouwen

Vraag bijvoorbeeld expliciet naar wat de kandidaat écht belangrijk vindt en vertel hoe u daarin tegemoet kan komen. Daarmee vangt u direct het risico af dat er een ‘rotte appel’ in het team komt: een negatieveling die de werksfeer naar beneden haalt. Maar boven alles schept het vertrouwen. En in een markt waar de kandidaat doorgaans volop keuze heeft, kan dat vertrouwen precies zijn wat het verschil gaat maken.

“Excellence is a habit, not an act”

‘Vertrouwen is de basis waarop wij ook met onze klanten werken. Want als ik als partner mee kan bewegen met het bedrijf, als zij blind kunnen vertrouwen op onze relatie en mijn expertise, komt de rest vanzelf. Zo werkt het ook met de relatie tussen organisatie en uitzendkracht. Afspraak moet afspraak zijn, beide partijen moeten kunnen meedenken met de ander, en zij moeten elkaar aangesloten houden over waar de ander mee bezig is. Natuurlijk is dat een grote investering van tijd, maar zoals een klant tegen mij zei “excellence is a habit, not an act”.’ – Judy Sterenborg, senior area manager bij Manpower Nederland.

Maak slim gebruik van de mensen die er wél zijn

In deze arbeidsmarkt is het essentieel goed te blijven kijken naar je personeelsbestand. Het is namelijk niet altijd noodzakelijk om de juiste vaardigheden van buiten de organisatie te halen. Wissel personeel niet zomaar in maar kijk waar de mensen binnen de organisatie willen doorgroeien. Zelfs als er binnen het bedrijf geen mogelijkheden zijn om dat te faciliteren zijn er altijd partners die opleidingsmogelijkheden aanbieden voor jouw (tijdelijke) personeel!

Probeer hierbij overigens niet van een 4 een 6 te maken: als iemand iets moet doen waar diegene niet goed in is, dan kost het veel te veel moeite van beide kanten om er iets van te maken. De ene persoon is simpelweg beter in het één, waar de andere beter is in het ander. Maak van een 7 een 9: als je mensen kunt laten werken vanuit hun kracht, voelen zij zich serieus genomen én kan jouw operatie als een geoliede machine draaien.

“Iemand die wil, kan alles leren”

‘We zien zoveel vacatures waarin wordt gevraagd om jong personeel. Want zij zijn “goedkoper”, “beter geschikt voor fysiek werk” en “hebben computerkennis die nodig is”. Maar is dat wel zo? Je 50-jarige werknemer werkt nog minstens tien jaar en kan met al zijn of haar kennis en ervaring een waardevolle bijdrage leveren aan jouw bedrijf.

‘Hij of zij zal namelijk degene zijn die al betrokken is bij uw bedrijf, deel is van een generatie die veel meer bereid is loyaal te zijn aan één specifieke organisatie én de stabiliteit wilt die u kunt bieden. Iemand van 50 kan nog 17 jaar volop inzetbaar zijn, en hoewel de één fysiek minder sterk is, kan de ander nog een marathon lopen. Maak juist van die persoonlijke eigenschappen gebruik: specifieke technologie kan voor iemand helemaal nieuw zijn, maar iemand die wil kan alles leren.’ – Marisan van Vught, senior sales consultant bij Manpower Nederland.

Meer weten over wat u kunt doen in een krappe arbeidsmarkt?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste informatie over ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Wil je liever specifiek en gedetailleerd advies over wat je in jouw organisatie kunt doen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend consult met één van onze experts!

Aanmelden laatste nieuws
swirl1 categorie-it categorie-sales categorie-recruitment categorie-marketing categorie-management categorie-hr categorie-finance categorie-traineeships check-list checkbox-aan filteren-mobiel kalender-publicatiedatum oogje-bekeken pijltje-categorie-mobiel pijltje-inklap pin-locatie share-facebook share-googleplus share-linkedin share-mail share-twitter zoeken