De effecten van een krappe arbeidsmarkt voor werkgevend Nederland

De economie is goed en verschillende markten (met name de logistiek, industrie en zakelijke dienstverlening) trekken weer aan, maar tijdens het groeien van de economie gebeurde ook iets anders: de arbeidsmarkt is volledig gekanteld en het vinden van geschikte werknemers is moeilijker dan ooit. We verwachten dat deze trend, de krapte op de arbeidsmarkt, nog lang zal aanhouden. Wat betekent dat voor de werkgevers in Nederland?

De krapte op de arbeidsmarkt is de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt. Vorig jaar waren het nog vooral de bekende functiegroepen waar de vraag in toenam: zoals ICT’ers en verpleegkundigen. Je ziet nu ook schaarste ontstaan in hele specifieke nieuwe functies waarvoor de kennis niet altijd direct in de markt aanwezig is.

Hoe schaars is nieuw personeel in Nederland eigenlijk?

Wereldwijd berichten werkgevers de hoogste personeelsschaarste sinds 2007. In 2016 had ruim 40% van hen moeite met het invullen van vacatures. In Nederland ligt dat percentage een stuk lager, maar ook daar zien we de grootste personeelsschaarste sinds 2009. Deze trend lijkt nog niet voorbij, alles wijst erop dat dit in 2017 alleen nog maar groter is geworden.

Wereldwijd percentage werkgevers die moeite hebben met het invullen van vacatures

Het gaat dan ook om grote aantallen vacatures. Op het moment dat deze blog wordt gepubliceerd staan er ongeveerd 345.000 vacatures open in Nederland. Deze vacatures zijn niet gelijk verdeeld over heel Nederland. De vraag naar arbeidskrachten rondom de Randstad en Noord-Brabant is aanzienlijk groter dan in de rest van het land.


Aantal openstaande vacatures per provincie
Bekijk hier de volledige resultaten van de Nederlandse Talent Shortage Survey.

Symptomen van een krappe arbeidsmarkt

In de huidige krappe arbeidsmarkt is de vraag naar nieuw talent vele malen groter dan het aanbod hiervan. Werkgevers hebben vooral moeite met het vinden van talent omdat er onder potentiële kandidaten gebrek is aan vaardigheden, ervaring en beschikbaarheid. De realiteit van talentwerving in deze concurrerende werkgeversmarkt gaat verder:

  • Er zijn een beperkt aantal gekwalificeerde, lokale, kandidaten waar recruiters zich op kunnen richten.
  • Het aantal sollicitaties dat uit zichzelf binnenkomt is gering.
  • Het percentage kandidaten dat een aanbod accepteert is laag, ondanks dat de startsalarissen hoog zijn.
  • Het personeelsverloop dreigt groter te worden.

De effecten van een krappe arbeidsmarkt zijn daarmee soms veel groter dan werkgevers van tevoren hadden zien aankomen. Zeker als de instroom van personeel klein is, maar de uitloop steeds groter. Zo kan voor het huidige personeel namelijk het gras zomaar groener zijn aan de overkant of kan de focus op modernisering bepaalde vaardigheden volledig overbodig maken. Werkgevers zullen zich dus moeten afvragen of zowel het huidige personeel als de organisatie zelf bestand is tegen de invloed van de markt.

Dit kunt u doen in een krappe arbeidsmarkt

We begrijpen dat het kostbaar is om de juiste kandidaten te vinden voor die ene openstaande functie. Toch is dit niet het moment om zuinig te zijn: voor hetzelfde loon en dezelfde arbeidsvoorwaarden die 5 jaar geleden werden geboden, zullen nu drastisch minder kandidaten reageren op je vacatures. In deze nieuwe arbeidsmarkt kun je het je niet langer veroorloven om vast te houden aan dezelfde eisen. De voorwaarden van een jaar geleden? Die zullen volledig moeten worden losgelaten.

In plaats daarvan moet je creatief worden in het vinden van de juiste oplossingen. Het vinden van nieuw talent vereist een heel andere aanpak. Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar het huidige personeelsbestand: kan iedereen nog wel mee in de verandering en ontwikkelingen van de organisatie? Zo niet, is het dan mogelijk hen op te leiden zodat zij nu, maar zeker ook in de toekomst, nog relevant zijn voor jouw organisatie? Daarnaast kun je altijd overwegen een hr-partner aan te laten haken: zij kunnen niet alleen meedenken over nieuwe oplossingen, maar ook de kwaliteit van die oplossingen waarborgen.

Meer weten over de effecten van een krappe arbeidsmarkt?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste informatie over ontwikkelingen in de arbeidsmarkt direct in je inbox.

Aanmelden laatste nieuws

Wil je liever specifiek en gedetailleerd advies over hoe je organisatie er in jouw branche en regio voor staat? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend consult met onze experts!

swirl1 categorie-it categorie-sales categorie-recruitment categorie-marketing categorie-management categorie-hr categorie-finance categorie-traineeships check-list checkbox-aan filteren-mobiel kalender-publicatiedatum oogje-bekeken pijltje-categorie-mobiel pijltje-inklap pin-locatie share-facebook share-googleplus share-linkedin share-mail share-twitter zoeken