Arbeidscontractvormen voor het MKB: welke zijn er?

Jouw bedrijf groeit, dat is positief! Dat betekent dat je nieuw personeel welkom kan heten. Het blijft natuurlijk altijd een uitdaging om nieuw personeel te vinden. Het is een investering waar veel tijd en geld in gaat zitten en waar vind je de geschikte kandidaat?
Een onderdeel van de voorbereidingen is dat je bepaalt wat voor contract jij jouw nieuwe werknemer(s) biedt.  Bieden van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, kan ervoor zorgen dat je de juiste nieuwe werknemers aantrekt. Maar: welk arbeidscontract biedt je toekomstige werknemers en welke arbeidscontractvormen zijn er?

Wet arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Sinds 1 januari is de WAB, oftewel de Wet arbeidsmarkt in Balans van kracht. Als werkgever krijg je met deze wet te maken wanneer je personeel in dienst hebt. De overheid heeft de WAB ingevoerd om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om personeel vast in dienst te nemen. Door de komst van deze nieuwe regels betekent het dat flexmedewerkers meer zekerheid krijgen in werk en inkomen.  Financieel gezien is een vaste medewerker sinds het invoeren van de WAB aantrekkelijker. Vast dienstverband wordt door de regering gestimuleerd. Voor mkb’ers heeft deze nieuwe wet- en regelgeving grote gevolgen voor het personeelsbeleid. Denk bijvoorbeeld aan de tijdelijke contracten, transitievergoeding, ontslag en WW-premies.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen waar je als bedrijf rekening mee moet houden:

  • Arbeidsvoorwaarden  payrollmedewerkers: payrollmedewerkers en vaste werknemers hebben recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden
  • WW-premie: voor de arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd wordt de WW-premie hoger en bij vaste contracten juist lager.
  • Transitievergoeding: voor 1 januari 2020 had een werknemer recht op transitievergoeding na 24 maanden. Met ingang van de WAB heeft de werknemer recht op deze vergoeding vanaf dag één van de arbeidsovereenkomst. Zelfs met terugwerkende kracht.

De regels omtrent arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht zijn dus veranderd. Bekijk in deze checklist wat er voor jou als werkgever is veranderd.

Vast contract

Een vast contract, of een contract voor onbepaalde tijd, is een contractvorm wanneer je een werknemer voor een lange periode aan je bedrijf wilt koppelen. In de overeenkomst is geen einddatum afgesproken. Pas als jouw werkgever er zelf voor kiest om ontslag te nemen, de werknemer met pensioen gaat, of als jij als werkgever het contract wil beëindigen wordt het dienstverband verbroken. Dat laatste doe je niet zomaar. Er moet een goede reden zijn wanneer jij als werkgever het contract beëindigt. Het voordeel van vaste personeelsleden is de zekerheid. Je kunt investeren in een werknemer die in vaste dienst is.

Tijdelijk contract

Bij deze vorm spreek je met je nieuwe werknemer wel een einddatum af, omdat de werkzaamheden die worden verricht (meestal) van tijdelijke aard zijn. Na deze periode kun je ervoor kiezen om de arbeidsovereenkomst te verlengen. Daar zijn wel regels aan verbonden. Sinds 1 januari 2020 geldt:

  • Dat je maximaal drie keer binnen drie jaar een tijdelijk contract mag aanbieden
  • Dat de werknemer recht heeft op een vast contract na drie tijdelijke contracten als deze direct na elkaar zijn aangeboden
  • Dat een contract stilzwijgend wordt verlengd als je na de einddatum van het contract niks met de werknemer hebt besproken

Kosten werven nieuw personeel

Het werven van nieuw personeel kost in ieder geval tijd. Houd rekening met zaken als het werven, de sollicitatiegesprekken en het inwerktraject. Uiteraard moet je ook rekening houden met kosten (advertentiekosten, loonkosten, etc.).  En ga je de werving zelf uitvoeren of besteed je het uit?

  • Zelf uitvoeren: je hebt waarschijnlijk minder kosten en het hele traject in eigen hand, maar daarentegen kost dit wel meer tijd. En heb je de kennis om dit proces van A tot Z goed te laten verlopen?
  • Uitbesteden: houd rekening met de kosten wanneer je de werving uitbesteedt, maar dat je kunt rekenen op kennis en expertise, een database met geschikte kandidaten en het grootste voordeel dat dit tijdbesparend is. Zo kun jij je focussen op andere belangrijke taken!

Voor bedrijven is het dus belangrijk om te kijken welke arbeidscontracten er worden aangeboden en wat gunstig is voor beide partijen Denk ook verder: wat levert een nieuwe medewerker op in de toekomst? Je gaat immers voor groei en ontwikkelingen en daar moet je personeel aan kunnen bijdragen.  Overigens is het belangrijk om na te denken over de primaire en secundaire voorwaarden die je biedt, of de wettelijke regelgeving die constant verandert.  Lees je goed in wat er is veranderd en kijk wat jouw onderneming nodigt heeft.

Meer weten of een vaste invulling aantrekkelijk is voor jouw openstaande vacatures?

Lees verder op manpower.nl/vaste-medewerker

swirl1 categorie-it categorie-sales categorie-recruitment categorie-marketing categorie-management categorie-hr categorie-finance categorie-traineeships check-list checkbox-aan filteren-mobiel kalender-publicatiedatum oogje-bekeken pijltje-categorie-mobiel pijltje-inklap pin-locatie share-facebook share-googleplus share-linkedin share-mail share-twitter zoeken