Optimisme in de arbeidsmarkt: stijging werkgelegenheid verwacht

ManpowerGroup Employment Outlook Survey

Met het einde van de lockdown in zicht verwachten Nederlandse werkgevers aanzienlijk meer personeel in te huren. Dat blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey, een onderzoek in 43 landen onder ruim 42.000 werkgevers, waarvan 612 in Nederland. In deze survey wordt werkgevers gevraagd in hoeverre zij verwachten meer of minder personeel in het komende kwartaal aan te nemen. Het Nederlandse netto werkgelegenheidscijfer* voor het derde kwartaal van 2021 komt uit op +9%.  

Jeroen Zwinkels, algemeen directeur van ManpowerGroup Nederland: “We merken al langer dat het de goede kant opgaat met de economie. Deze cijfers bevestigen dan ook dat de arbeidsmarkt weer aantrekt. Het is duidelijk dat bedrijven perspectief hebben en groei verwachten. We zien een grote stijging van het aantal openstaande vacatures. Er is met name behoefte aan personeel in logistiek, productie en IT. Dit biedt veel kansen voor iedereen die nog een baan zoekt. We kijken met veel vertrouwen uit naar de komende periode voor de Nederlandse arbeidsmarkt.” 

Werkgevers verwachten tekorten

Het netto werkgelegenheidscijfer van +9% betekent een stijging van dertien procent ten opzichte van het derde kwartaal in 2020, het eerste kwartaal waarin de impact van COVID-19 op de arbeidsmarkt zichtbaar werd. In dezelfde periode van dat jaar kwam het werkgelegenheidscijfer namelijk uit op -3%.

Ook geeft bijna driekwart (73%) van de Nederlandse werkgevers aan dat ze een tekort aan talent verwachten. Dit is vier procent hoger in vergelijking met het wereldwijd gemiddelde. In Europa verwachten werkgevers de meeste tekorten in Frankrijk (88%), Roemenië (86%), Zwitserland (83%) en België (83%). 

Meer over de ManpowerGroup Employment Outlook Survey

Al meer dan 50 jaar is de ManpowerGroup Employment Outlook Survey een internationaal erkende indicator voor toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

*Het werkgelegenheidscijfer komt tot stand door het percentage werkgevers dat verwacht meer mensen aan te nemen, te verminderen met het percentage werkgevers dat verwacht minder mensen aan te nemen. Dit resulteert in een positieve score wanneer het aantal werkgevers met aannameplannen groter is. 

swirl1 categorie-it categorie-sales categorie-recruitment categorie-marketing categorie-management categorie-hr categorie-finance categorie-traineeships check-list checkbox-aan filteren-mobiel kalender-publicatiedatum oogje-bekeken pijltje-categorie-mobiel pijltje-inklap pin-locatie share-facebook share-googleplus share-linkedin share-mail share-twitter zoeken