Dit zijn de 20 meest gewilde future skills van het kwartaal

Upwork heeft deze maand haar kwartaalijkse index van snelst-groeiende vaardigheden in de freelance arbeidsmarkt gepubliceerd. Hoewel hier alleen de Amerikaanse arbeidsmarkt is onderzocht, zien wij vaardigheden die ook in de Nederlandse markt flink in opkomst zijn.

“De looptijd waarin een hard-skill relevant blijft wordt steeds kleiner” zegt de CEO van Upwork, Stephane Kasriel. “Dit maakt het steeds moeilijker voor organisaties om de behoefte aan bepaalde nieuwe, gespecialiseerde vaardigheden in-house op te vullen”.

Daarnaast wordt de skills gap ook steeds groter: “ons onderwijssysteem zit vast in de 19e eeuw” aldus Kasriel. “Organisaties worden steeds meer afhankelijk van medewerkers die proactief investeren in hun eigen ontwikkeling en constant proberen juist die skills eigen te maken die nodig zijn in de veranderende markt”.

De 20 meest gewilde future-skills in Q3, 2017:

1. Virtual reality
2. Natural language processing
3. Econometrie
4. Learning Management System (LMS)
5. Neural networks
6. Penetration testing
7. SEO auditing
8. Image processing
9. Asana work tracking
10. Facebook API development
11. Swift development
12. Marketing analytics
13. Geographic Information System (GIS)
14. Docker development
15. Adobe Photoshop Lightroom
16. Machine learning
17. AngularJS development
18. Video advertising
19. Shopify development
20. Pardot marketing

Virtual Reality is officieel niet langer te negeren

Virtual reality (VR) staat dit kwartaal voor het eerst op de lijst. En ook meteen op nummer één. Nu organisaties steeds meer toepassingen vinden voor VR (en het al ver voorbij haar toepassing binnen de game- en entertainmentindustrie is), vormt het nu al onze toekomstige werkplek.

“Bij IKEA kun je meubels in jouw virtuele kamer plaatsen, om te zien en te voelen hoe het staat” begint Franklin Heijnen van Deloitte Digital in een interview met NRC. “Verfleveranciers gebruiken AR zodat je kunt ervaren hoe een bepaalde kleur op jouw wand staat. Makelaars gebruiken VR om de beleving in het te verkopen huis over te brengen”. Kortom, we kunnen VR als onderdeel binnen organisaties niet langer negeren.

We zien grote arbeidsmarkttrends terug

“Datagedreven werken en het persoonlijker maken van de ervaring tussen de (potentiële) klant en de organisatie zien we al een aantal jaar terug komen”

Datagedreven werken blijft belangrijk

Er zijn bepaalde vaardigheden die we al een aantal jaar terug zien komen, al is het iedere keer in een iets andere vorm. Zo blijft datagedreven werken enorm belangrijk. Omdat data in steeds grotere mate beschikbaar wordt voor bedrijven, zijn er nieuwe skills voor nodig om daar optimaal op in te kunnen spelen. Alles van zoekmachine optimalisatie tot e-commerce en van trends voorspellen tot het veilig houden van data draait om technische vaardigheden die nu erg gewild zijn. Zelfs in het structureren van een zo effectief mogelijke werkdag komt een data-gedreven aanpak om de hoek kijken.

We werken steeds meer aan het personaliseren van de klantervaring

Ook blijven vaardigheden die de ervaring tussen de (potentiële) klant en de organisatie persoonlijker maken hoog op de lijst staan. Verbinden met social media, informatie ophalen uit the Internet of Things (IoT; zoals smartwatches, fitbits en drones), en werken met Marketing Automation systemen staan allemaal op de lijst. Ook zien we video-vaardigheden twee keer terugkomen en we verwachten niet dat die snel uit de lijst zal verdwijnen.

Er vindt een skills-revolutie plaats

Er staan vier vaardigheden op de lijst die gerelateerd zijn aan Artificial Intelligence (AI): computationele taalkunde (dit is wat Alexa en Google Home doet werken), neural networks, machine learning en image processing. Belangrijke vaardigheden, gezien de ontwikkelingen in AI sneller gaan dan de meesten van ons kunnen bijhouden.

In een wereld die in rap tempo aan het veranderen is, is er ook een constante verschuiving in welke vaardigheden écht relevant zijn. Geen wonder, wellicht, dat Learning Management Systems ook zo hoog op de lijst staat. Om bij te blijven met alle ontwikkelingen en de juiste vaardigheden zo snel mogelijk binnen de organisatie te trekken, investeren steeds meer organisaties in experts die kunnen helpen met het bouwen van een leersysteem.

Benieuwd hoe uw organisatie het beste in kan spelen op de skills-revolutie?

Download via de button hieronder onze e-book voor meer informatie of stel je vraag vrijblijvend aan één van onze consultants!

Download e-book

swirl1 categorie-it categorie-sales categorie-recruitment categorie-marketing categorie-management categorie-hr categorie-finance categorie-traineeships check-list checkbox-aan filteren-mobiel kalender-publicatiedatum oogje-bekeken pijltje-categorie-mobiel pijltje-inklap pin-locatie share-facebook share-googleplus share-linkedin share-mail share-twitter zoeken