Flexibele arbeidsrelaties
Arbeidsmarktsocioloog prof. Dr. Hans Junggeburt deelt zijn visie op flex.
Moeten we meer mensen in vaste dienst nemen nu de economie aantrekt en talent schaarser wordt? Of vergroten we juist onze flexibele schil, om de organisatie wendbaarder te maken? Prof. Dr. Hans Junggeburt vindt de manier waarop doorgaans wordt gesproken over de inzet van flexibele arbeid te plat, te voorspelbaar en te veel gebaseerd op dogma’s, zoals de oneigenlijke scheidslijn tussen de organisatie en de wereld erbuiten.
Junggeburts visie op flex is helder: hij verwacht dat het vaste contract de boventoon blijft voeren. In aanvulling daarop blijft de traditionele vorm van flexarbeid (‘piek en ziek’) noodzakelijk. Daarnaast bestaat er een meer strategische vorm van flex waarvan het belang nog wordt onderschat: het tijdelijk inzetten van externe talenten die keihard nodig zijn om te innoveren en daarmee organisaties commercieel succes te bezorgen.
“Organisaties kunnen hun innovatiekracht verhogen door strategisch om te gaan met externe professionals”.Het optimaal benutten van externe professionals vraagt van bedrijven om een geheel andere manier van denken. Ook voor professionals heeft Junggeburt belangrijke tips. We zetten ze voor je op een rijtje:
- Begrijp de cultuur van de organisatie, maar wees betrokken op afstand: blijf kritisch (de ‘garage’-positie);
- Richt je volledig op de verbetering van je professie, daarmee verbetert de organisatie ook: (‘specialisatie’);
- Deel je kennis zoveel mogelijk met vakgenoten buiten de organisatie (‘open space’ mentaliteit);
- Opereer zo waardevrij mogelijk (wees ‘neutraal’);
- Confronteer jezelf met zoveel mogelijk diverse uitdagingen, organisaties en sectoren (zorg voor ‘diversiteit’).
Krijg antwoorden op de meest urgente hr-vraagstukken
In welke mate maak je gebruik van flexibele arbeid en hoe benut je de kwaliteiten van zelfstandig werkende professionals? De antwoorden op deze, en andere urgente hr-vraagstukken vind je in onze whitepaper HIGH5!