Sarah Peiker – Bedrijf zoekt ‘talent met soft skills’

Over Sarah Peiker

Sarah Peiker is een erkend thought leader binnen ManpowerGroup. Ze heeft ruim 20 jaar ervaring in Human Resources and Recruiting en is bekend om haar innovatieve rekruteringsoplossingen. Sarah is verantwoordelijk voor de Recruitment Process Outsourcing-activiteiten van ManpowerGroup in Europa.

Meer weten over soft skills?

Wil je meer achtergronden hebben over ‘soft skills’? Download het e-book over de Skills Revolution.

Download e-book

Welke mensen hebben organisaties nodig om, nu en in de toekomst, succesvol te zijn? Het draait allemaal om zogenaamde ‘soft skills’. Talent met deze soft skills heeft de mogelijkheid en bereidheid om te leren, en daarmee de toekomst. Wat moeten bedrijven doen om dit talent aan te trekken?

De laatste jaren zien we vier duidelijke trends die de grote veranderingen in de wereld van werk aansturen:

  • De keuzevrijheid van mensen is groter dan ooit tevoren.
  • We staan middenin ingrijpende technologische revoluties.
  • Klanten zijn wereldwijs en mondig.
  • We hebben te maken met een veranderende demografie (onder meer de vergrijzing) en als gevolg daarvan tekort of een mismatch aan talent in bedrijven.

Al deze veranderingen zorgen ervoor dat de banen van vandaag niet de banen van morgen zijn. Sterker nog, de toekomst is voor een groot deel nog ongewis. In de huidige economie is het menselijk talent om met veranderingen om te gaan dan ook dé factor voor succes.

De toekomst is maakbaar

Banen krijgen een andere invulling. Dat is zeker. Zeker in de techniek is dat nu al aan de orde van de dag. Platforms en technologieën veranderen zo snel en zo vaak, dat mensen die nu slechts bekend zijn met één platform of technologie, moeite hebben om de ontwikkelingen bij te benen. Organisaties moeten daarom op zoek naar mensen die bereid en in staat zijn om te leren en zich aan te passen. Mensen met zogenaamde ‘soft skills’. Hoe bedrijven baat hebben bij soft skills zoals soepel communiceren, samenwerken en creativiteit blijven belangrijk. Maar vaardigheden zoals empathie tonen, relaties onderhouden, nieuwe kennis kunnen opdoen en de wens om te leren worden steeds belangrijker in werk. Dit zijn namelijk de vaardigheden die helpen de mogelijkheden van technologie te benutten. En leiders met deze eigenschappen zijn in staat om het beste uit mensen te halen.

Een goede baan, met veel flexibiliteit. Dát is de wens van het talent van de toekomst

Wat verlangen die talenten van de toekomst?

Maar hoe trek je voor de toekomst talent met die ‘soft skills’ aan en hoe behoud je ze? Uit wereldwijd onderzoek van ManpowerGroup zien we jaar na jaar dat flexibiliteit het toverwoord is. De invulling daarvan varieert per land. Wereldwijd is de tendens dat mensen flexibele werktijden waarderen en verlangen naar sabbaticals en carrière-breaks. In Nederland wordt parttime werk, of werken in ‘shifts’ vooral genoemd. Zeker millennials, de generatie die is geboren tussen 1980 en 2000, is op zoek naar flexibiliteit. Tegelijkertijd wil deze generatie wel een ‘goede baan’. Dat wil zeggen dat ze een functie verlangen die goed betaalt én voldoening biedt.

Wat wordt het werkmodel van jouw bedrijf?

Voordat je begint te zoeken naar talent met soft skills, zou je als bedrijf een aantal andere stappen moeten nemen. Allereerst moet je een blik werpen op je huidige werkmodel en bepalen wat anders georganiseerd kan worden. Welk deel van het werk kun je bijvoorbeeld flexibel invullen? Daarnaast is het zaak om te onderzoeken waar het bedrijf in de toekomst naartoe gaat; waar staat de branche en het bedrijf over één jaar, vijf jaar, tien jaar? Die plannen –of dromen – helpen je te bepalen welke strategie nodig is om daar te komen.

HR-adviseurs zijn in staat vaardigheden te identificeren

Breng benodigde vaardigheden in kaart. Vervolgens kun je bepalen welke vaardigheden je vandaag in huis moet halen om die plannen te realiseren. HR-adviseurs kunnen je helpen bij het identificeren van die vaardigheden. En dan is het tijd om op zoek te gaan naar mensen met soft skills. Mensen die wellicht nu nog niet exact de functie kunnen uitvoeren zoals je deze voor ogen hebt, maar die er met enige training en wat meer ervaring wel toe in staat zijn. Zij zijn het talent van de toekomst.

swirl1 categorie-it categorie-sales categorie-recruitment categorie-marketing categorie-management categorie-hr categorie-finance categorie-traineeships check-list checkbox-aan filteren-mobiel kalender-publicatiedatum oogje-bekeken pijltje-categorie-mobiel pijltje-inklap pin-locatie share-facebook share-googleplus share-linkedin share-mail share-twitter zoeken