Twintig vluchtelingen starten aan tweede lichting tolkopleiding

tvcn tolken vluchtelingenwerk

Aanpak bewezen succesvol: deelnemers eerste lichting allemaal aan werk geholpen

Diemen, 29 februari 2016 – Morgen starten twintig nieuwe vluchtelingen aan een opleiding tot tolk. ManpowerGroup Nederland en VluchtelingenWerk Nederland geven hiermee het startschot voor de tweede groep tolken, die hiermee de kans krijgen hun talenten in te zetten en vervolgens daadwerkelijk aan de slag gaan op de arbeidsmarkt. Uit de eerst lichting, die halverwege 2015 is begonnen aan de opleiding, is inmiddels iedereen aan werk geholpen.

Deelnemers kunnen na een half jaar tot een jaar na de opleiding, en terugkijkend op het eerste traject vermoedelijk nog sneller, aan de slag als zelfstandig tolk. Tolk- en Vertaalcentrum Nederland, onderdeel van ManpowerGroup, voorziet opdrachtgevers van tolken in iedere gewenste taal en zorgt ervoor dat de deelnemers na afronding van het opleidingsprogramma daadwerkelijk aan de slag kunnen. “Dat de volledige eerste groep vluchtelingen aan een baan geholpen is, bewijst dat de deelnemers een grote motivatie en ambitie hebben, en er vraag is in de markt naar dit talent”, aldus Jilko Andringa, Algemeen Directeur van ManpowerGroup Nederland. “Door de expertise van ManpowerGroup en VluchtelingenWerk te combineren, kunnen vluchtelingen hun talenten beter ontwikkelen en krijgen de vluchtelingen meer perspectief op werk”, aldus Henk Nijhuis, projectleider bij VluchtelingenWerk.

MOTIVATIE

Voor het project worden vluchtelingen geworven met een afgeronde hbo- of wo-opleiding, die de Nederlandse taal op B2-niveau beheersen. “Het is een logische stap om deze talentbron aan te spreken,” aldus Andringa. “De vluchtelingen beschikken over de juiste competenties en zijn erg gemotiveerd om het traject met succes af te ronden.” Nijhuis sluit zich hierbij aan: “Er zijn zelfs deelnemers die zichzelf in een periode van slechts anderhalf jaar de Nederlandse taal hebben eigengemaakt, alvorens aan de opleiding te beginnen. Dat zegt iets over de enorme groeipotentie. Daarbij is er vraag vanuit de markt, en is het arbeidsperspectief voor de vluchtelingen dus groot.”

BEËDIGD TOLK

De vluchtelingen krijgen les in geheugentechnieken, Nederlands, notatietechnieken, consecutief tolken en gesprekstolken. Ook worden verschillende ethische en beroepsmatige vraagstukken behandeld waarmee tolken in de praktijk te maken kunnen krijgen en is er aandacht voor het werken als zzp’er. Als afsluiting volgt een stage, waarna ze als volwaardige tolken worden ingezet via het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland. “Op deze manier doen de vluchtelingen snel veel ervaring op, waarmee het mogelijk wordt om door te groeien tot beëdigd tolk,” aldus Andringa.

swirl1 categorie-it categorie-sales categorie-recruitment categorie-marketing categorie-management categorie-hr categorie-finance categorie-traineeships check-list checkbox-aan filteren-mobiel kalender-publicatiedatum oogje-bekeken pijltje-categorie-mobiel pijltje-inklap pin-locatie share-facebook share-googleplus share-linkedin share-mail share-twitter zoeken