ManpowerGroup helpt vluchtelingen aan werk

vluchtelingen

ManpowerGroup en VluchtelingenWerk bieden educatie en begeleiding

Diemen, 29 juli 2015 – ManpowerGroup Nederland en VluchtelingenWerk Nederland zijn de werving gestart voor een project waarbij de organisaties vluchtelingen omscholen tot tolk en naar een baan begeleiden. Het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland (TVcN), dat onderdeel is van ManpowerGroup, begeleidt de vluchtelingen bij deze kans om hun talenten in te zetten en daadwerkelijk aan de slag te gaan op de arbeidsmarkt.

VluchtelingenWerk en ManpowerGroup sloten in januari 2014 een samenwerkingsovereenkomst. Door de expertise van de ManpowerGroup en VluchtelingenWerk te combineren, kunnen vluchtelingen hun talenten beter ontwikkelen en krijgen zij meer perspectief op werk. Voor het huidige project hebben beide organisaties de ambitie om twintig vluchtelingen om te scholen tot zelfstandig tolk. Naar verwachting kunnen de deelnemers na een half jaar tot een jaar aan de slag als zelfstandig tolk.

Benutten van talent

TVcN, dat opdrachtgevers voorziet van tolken in ieder gewenste taal, zorgt ervoor dat de deelnemers na afronding van het opleidingsprogramma daadwerkelijk aan de slag kunnen. “Wij geloven in een inclusieve arbeidsmarkt, waarbij talent centraal staat”, zo licht Jilko Andringa, Algemeen Directeur van ManpowerGroup Nederland, toe. “Het aanbod van talent wordt steeds afwisselender en het is belangrijk om nieuwe talentbronnen aan te boren.”

“Gebruik maken van de talenten van vluchtelingen, zoals hun goede beheersing van de moedertaal, is niet alleen logisch, maar heeft een toegevoegde waarde voor de markt en de maatschappij”, vult Henk Nijhuis, projectleider bij VluchtelingenWerk aan.

Programma

Het opleidingstraject gaat in oktober van start. De vluchtelingen krijgen les in geheugentechnieken en analytisch vermogen, notatietechnieken, consecutief tolken en gesprekstolken”, zo stelt Nijhuis. Ook worden verschillende ethische en beroepsmatige vraagstukken behandeld, waarmee tolken in de praktijk te maken kunnen krijgen. “Naast de specifieke vaardigheden die nodig zijn om te kunnen tolken, krijgen de deelnemers ook trainingen in het werken als ZZP’er en worden zij hierin gecoacht. Zo zijn zij gedegen voorbereid”, aldus Andringa. Na de opleiding volgt een stage, waarna de tolk volwaardig ingezet wordt via het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland.

Voor het project worden vluchtelingen geworven met een afgeronde HBO of WO-opleiding, die de Nederlandse taal op B1 en bij voorkeur op B2 niveau beheersen.

swirl1 categorie-it categorie-sales categorie-recruitment categorie-marketing categorie-management categorie-hr categorie-finance categorie-traineeships check-list checkbox-aan filteren-mobiel kalender-publicatiedatum oogje-bekeken pijltje-categorie-mobiel pijltje-inklap pin-locatie share-facebook share-googleplus share-linkedin share-mail share-twitter zoeken