STAP: veilige overstap naar een andere baan

“Mijn coach gaf het advies om verder te kijken dan mijn eigen branche.”

Switchen tussen sectoren

STAP is een initiatief van zes Zuid-Limburgse bedrijven uit verschillende sectoren, in samenwerking met ManpowerGroup. De bedrijven bieden medewerkers de ruimte om binnen de veiligheid van een contract vrijblijvend bij andere branches te gaan kijken. Manpower helpt de medewerkers te ontdekken wat ze willen en laat zien waar hun talent gewenst is. Zo stimuleren ze de overstap van werk naar branches waar schaarste heerst.

Lastige tijd voor hr

En dat is hard nodig, want hr-afdelingen staan voor een grote uitdaging. Zo ook bij Koninklijke Mosa BV, de producent van wand- en vloertegels waar Rens via STAP terecht is gekomen. Daniël Vang is HR-Business Partner bij Mosa: “Het is het meest ideaal wanneer mensen binnenkomen met de juiste ervaring, maar de arbeidsmarkt is krap. Als mensen niet de juiste opleiding hebben, maar wel het juiste werk- en denkniveau dan bieden we hen de opleiding aan. Zo verliep het ook bij Rens.”
“Hebben mensen de juiste opleiding niet? Dan bieden we hen die.”

De juiste competenties

Om erachter te komen of Rens over de juiste competenties beschikt, heeft hij een assessment gedaan. Daaruit bleek dat zijn competenties bij Mosa passen. “Dat was fijn, want de juiste ervaring had ik niet. Ik kon aan de slag als operator, wat inhoudt dat ik de geproduceerde tegels controleer op kwaliteit. Een meer technische en uitdagende functie dan het magazijnwerk dat ik hiervoor deed.”

Extra gemotiveerd

Niet alleen voor Rens is STAP een positieve ervaring, ook Daniël ervaart het project als een meerwaarde voor Mosa. “Zo nam Rens bij Mosa deel aan een meeloopdag met rondleiding en voerden we een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Rens was extra gemotiveerd omdat hij graag een nieuwe uitdaging wilde aangaan. Zijn deelname aan STAP is wat mij betreft echt een succes.”

Switchen binnen én buiten je branche

Voor hr-afdelingen is het tegenwoordig niet eenvoudig om geschoold personeel te vinden. En voor een werknemer kan een carrièreswitch een uitdagend proces zijn. Waar begin je? En hoe kom je aan werk zonder de juiste ervaring? Project STAP helpt mensen in Limburg in hun zoektocht naar werk binnen én buiten hun eigen branche. Rens Tossaint (31) vond zo een baan. “De ervaring en papieren had ik niet, de competenties wel en de wil zeker!”

Zijn vorige baan, in de logistiek, was volgens Rens saai en geestdodend. “Ik werkte in het magazijn van een distributiecentrum voor medische hulpmiddelen. Daar maakte ik pakketjes klaar voor transport. Het was productiewerk in de laatste keten. Iedere dag was hetzelfde; ik zat er totaal niet op mijn plek.”

Kennismaken met verschillende bedrijven

Voor Rens was het dus tijd om wat anders te zoeken. “Maar wat? Ik wist het echt niet. Mijn manager wilde voorkomen dat ik er ongelukkig van werd, dus steunde hij mij en gaf hij me de ruimte om te onderzoeken wat ik wilde. Hij bracht me in contact met iemand van STAP. Zij had veel kennis van de banenmarkt en kwam met ideeën voor werk buiten mijn eigen branche. Daardoor heb ik met veel bedrijven kennis gemaakt.”

swirl1 categorie-it categorie-sales categorie-recruitment categorie-marketing categorie-management categorie-hr categorie-finance categorie-traineeships check-list checkbox-aan filteren-mobiel kalender-publicatiedatum oogje-bekeken pijltje-categorie-mobiel pijltje-inklap pin-locatie share-facebook share-googleplus share-linkedin share-mail share-twitter zoeken