Toekomst en verleden – werkgelegenheid in nederland en daarbuiten

MEOS-artikel

Sinds 1962 stelt ManpowerGroup werkgevers jaarlijkse dezelfde vraag: ‘Hoe denkt u dat de totale werkgelegenheid op uw locatie gedurende de drie maanden zal veranderen ten opzichte van dit kwartaal?’ En omdat we deze vraag al meer dan vijftig jaar stellen kunnen we telkens interessante trends en ontwikkelingen signaleren. De resultaten zijn vastgelegd in de Manpower Employment Outlook Survey. In dit artikel de highlights uit het onderzoek en een aantal interessante cijfers van het CBS over het afgelopen kwartaal.

WIST U DAT…

  • Er in Nederland 750 bedrijven hebben meegedaan en wereldwijd maar liefst 59.000?

  • In Nederland de grootste verwachte stijging in de zakelijke en financiële dienstverlening sector is (+6%*)?

  • Regio Noord (Friesland, Groningen en Drenthe) het best scoort?

  • India de sterkste groei voorspelt (+41%) en Brazilië de sterkste daling (-10%)?

  • Binnen Europa Frankrijk, Griekenland en Italië, maar ook Finland slecht scoren?

  • Spanje en Duitsland een lichte groei laten zien en de groei in Nederland en het Verenigd Koninkrijk stagneert?

* Dit geeft het percentage werkgevers weer dat verwacht dat het totaal aantal werknemers binnen de onderneming volgend kwartaal zal toenemen, minus het percentage werkgevers dat juist een afname van het aantal werknemers verwacht.

INZOOMEN OP DE SITUATIE IN NEDERLAND

Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in het tweede kwartaal van dit jaar 103 duizend werknemers met een flexibele arbeidsrelatie bijkwamen ten opzichte van een jaar geleden. De toename betrof vooral oproep-, inval- en uitzendkrachten en ook tijdelijke werknemers met uitzicht op een vast contract.

Het aantal werknemers met een vaste aanstelling neemt al jaren af, al is de daling in 2015 jaar minder hoog dan in 2014.

Ten opzichte van een jaar geleden waren er vooral meer werkenden met een voltijdbaan van 35 uur of meer per week. Ook het aantal werkenden met een deeltijdbaan van minder dan twaalf uur per week nam relatief sterk toe. In mindere mate nam het aantal werkenden in grotere deeltijdbanen toe.

We zijn benieuwd wat deze cijfers voor u betekenen. Merkt u in uw organisatie dat er minder mensen met een vaste aanstelling werken? Of signaleert u juist compleet andere trends op de arbeidsmarkt? Laat het ons weten!

swirl1 categorie-it categorie-sales categorie-recruitment categorie-marketing categorie-management categorie-hr categorie-finance categorie-traineeships check-list checkbox-aan filteren-mobiel kalender-publicatiedatum oogje-bekeken pijltje-categorie-mobiel pijltje-inklap pin-locatie share-facebook share-googleplus share-linkedin share-mail share-twitter zoeken