Zes kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt halen mbo-diploma

Eerste zij-instromers Beyond programma afgestudeerd

Kerkrade, 12 juni 2018 – Vandaag hebben de eerste zes kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt in het bijzijn van familie, vrienden en collega’s hun diploma ontvangen uit handen van wethouder Martin de Beer (gemeente Heerlen). In Beyond werken bedrijfsleven, overheid en onderwijs nauw samen aan een antwoord op het tekort aan geschoolde logistieke medewerkers in de regio Limburg. De zes zij-instromers maken deel uit van een groep van maar liefst 200 kandidaten die sinds het begin van Beyond in 2015, dankzij deze community hun mbo-diploma hebben behaald.

De regio Limburg is vanwege haar ligging één van de grootste logistieke hotspots van Nederland. Momenteel werkt 12 procent van de Limburgers in de logistieke sector. “Iedere dag komen er meer loodsen en distributiecentra bij”, zegt Reinier op den Kamp, manager Social Development bij Manpower. “Hierdoor is de vraag naar geschoolde logistieke medewerkers in Limburg de afgelopen tijd enorm toegenomen. Met het leer- en werktraject proberen wij kandidaten te boeien voor de logistiek om ze vervolgens te (ver)binden aan een duurzame baan in de sector.”

De opleiding
Het traject bestaat uit een voorportaal van drie maanden waarbij de kandidaten – met behoud van uitkering – aan de slag gaan bij partner EKK Eagle Simrax in de automotive-industrie. Tijdens deze fase begeleiden persoonlijke ‘leermeesters’ de kandidaten intensief; zowel operationeel als psychologisch. Na drie maanden stromen zij door naar het definitieve leer- en werktraject bij een Beyond partner in de medische logistiek. “Veel van de zij-instromers hebben al langere tijd geen (betaald) werk. Dankzij dit voorportaal krijgen ze de kans om met behoud van hun uitkering, te wennen aan een vaste aanstelling”, aldus Op den Kamp. “Dankzij het succes van deze lichting, willen wij de komende drie jaar bijna zeshonderd man gaan opleiden. Dit doen we door het aantal verschillende voorportalen flink uit te breiden en hier elke zes tot acht weken, vijf nieuwe kandidaten toe te laten.”

Beyond
Beyond is een initiatief van de partijen: Medtronic, Boston Scientific Abbott, ROC Leeuwenborgh, de gemeente Heerlen, Manpower en Flexpoint. Het programma zorgt ervoor dat kandidaten zonder vooropleiding of certificaten alsnog hun diploma kunnen behalen. In het dagelijks leven zijn sommige van de partners concurrenten, maar in Beyond werken ze samen om het hoofd te bieden aan het tekort aan geschoolde logistieke medewerkers. Door te investeren in de werkgelegenheid kunnen bedrijven zich duurzaam in de regio Parkstad vestigen. Op den Kamp: “Het bedrijfsleven en de Limburgse overheid hebben het gezamenlijke belang gezien van het oplossen van schaarste op de regionale arbeidsmarkt. Een goede en intensieve begeleiding van de kandidaten en een sterke toewijding van de aangesloten partners, zorgen ervoor dat het initiatief een succes is en veel kandidaten een duurzame toekomst in het vooruitzicht hebben.” Begin 2018 is ook het bedrijf DocMorris als nieuwe partner toegetreden tot Beyond.

Bekijk onderstaande video voor meer informatie over Beyond

swirl1 categorie-it categorie-sales categorie-recruitment categorie-marketing categorie-management categorie-hr categorie-finance categorie-traineeships check-list checkbox-aan filteren-mobiel kalender-publicatiedatum oogje-bekeken pijltje-categorie-mobiel pijltje-inklap pin-locatie share-facebook share-googleplus share-linkedin share-mail share-twitter zoeken