Tekort aan nieuwe talentbronnen zet arbeidsmarkt regio Limburg op slot
Er dreigt een tekort aan werknemers in de groeisectoren van regio Limburg als er geen nieuwe manieren worden benut om nieuwe talentbronnen aan te boren. De provincie Limburg is een logistieke hotspot vanwege de centrale ligging. Tevens ambiëren de organisaties in deze sector een stevige groei. Een tekort aan gekwalificeerde werknemers is inmiddels een feit. Manpower roept organisaties dan ook op om zich sterker te verenigingen en op innovatieve manieren talenten aan te trekken voor deze sectoren:
STAP
Bedrijven die deelnemen aan het programma STAP, een initiatief van Manpower en een aantal vooraanstaande bedrijven uit verschillende sectoren in Limburg, bieden hun medewerkers de kans om kennis te maken met bedrijven uit andere sectoren. Hiermee staan zij bewust stil bij hun duurzame inzetbaarheid. De medewerkers worden door een career coach persoonlijk begeleid, ze leren de arbeidsmarkt kennen en ontdekken hun persoonlijke passies en competenties. De career coach van Manpower kent de arbeidsmarkt en brengt de medewerkers in contact met bedrijven uit verschillende sectoren die aansluiten bij hun talenten en interesses. Hierdoor kunnen zij zelf bepalen of hun huidige baan nog prima aansluit, of dat een nieuwe uitdaging in een nieuwe sector voor de toekomst een betere keuze is. Hiermee worden werknemers positief intersectoraal in beweging gebracht, in plaats van bijvoorbeeld gedwongen outplacement of ziekte. Een andere optie is dat een werknemer na een dergelijk traject erachter komt dat de huidige baan en sector juist nog wel passend is. Werkgevers levert het gecontroleerde mobiliteit van hun werknemers op en een nieuwe bron van talent als werknemers uit een andere sector besluiten bij hen te komen werken.
BeYond
Het publiek- private samenwerkingsverband BeYond richt zich op vraag gestuurd onderwijs in de medical device-branche waardoor medewerkers over de juiste competenties voor hun werk blijven beschikken en zij-instromers de benodigde vaardigheden en competenties kunnen ontwikkelen. Inmiddels zijn er 125 mensen op mbo niveau 1 tot en met 3 opgeleid, en zijn er maandelijks vijf opleidingsplekken beschikbaar in het voorportaal. Ook bestaat de ambitie om ook niveau 4 en hbo aan te gaan bieden. Door onder andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in een jaar op te leiden tot specialisten en een baangarantie voor een jaar aan te bieden, wordt hierdoor nieuw talent aangetrokken. Bij BeYond werken overheid, bedrijfsleven en onderwijs samen om Limburg als kennisregio en centrum van de (medische) logistiek te versterken en de innovatiekracht van de aangesloten bedrijven, instanties en overheden te vergroten.