Manpower Logistics Academy in Eindhoven certificeert 1000ste cursist
Opleidingscentrum anticipeert op tekort aan logistieke specialisten en oriënteert zich op tweede vestiging
Eindhoven, 21 december 2017 – Anderhalf jaar na de start van de Manpower Logistics Academy, een van de autonome opleidingscentra van Manpower dat cursisten opleidt tot logistiek specialisten, hebben 1000 kandidaten de Manpower Logistics Academy succesvol afgerond. Maar liefst 96 procent van alle gecertificeerden is bovendien door Manpower aan een baan geholpen. Manpower oriënteert zich op het openen van een tweede vestiging van de Logistics Academy in het nieuwe jaar.
Cursisten die de opleiding afronden, ontvangen een certificaat met een geldigheidsduur van vijf jaar. Vervolgens helpt Manpower de deelnemers binnen vier weken aan een baan. “De opleidingen sluiten nauw aan op de vraag vanuit de markt, waardoor de kans op een baan heel groot is”, aldus Bas van Sprundel van Manpower. “Door kandidaten zelf op te leiden tot logistiek specialist spelen we proactief in op het tekort aan logistiek specialisten. Op die manier worden werkzoekenden, waaronder ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkten opdrachtgevers, dichter bij elkaar gebracht.”
Van vijf naar vier dagen
Sinds de opening van de Manpower Logistics Academy in april 2016 starten regelmatig nieuwe groepen met de opleiding voor het besturen van rollend materieel (heftruck, reachtruck en EPT). werd Het programma werd ingekort van vijf naar vier dagen, door het toevoegen van een theoretisch e-learning programma, gevolgd door een theorie-examen. “We besteden veel tijd om elke kandidaat ruime ervaring op te laten doen met het materieel waar hij of zij mee aan de slag gaat.” Dankzij de nadruk op de praktijk, de realistische trainingssituaties en strenge examinering kunnen gecertificeerde kandidaten relatief snel worden ingewerkt en aan de slag bij opdrachtgevers.
Aanscherping van programma
In de loop van de tijd is het programma al lerende wat aangescherpt. “Zo integreren we de praktijkomstandigheden van de organisaties waar de kandidaten aan de slag gaan nog sterker in het opleidingsprogramma”, aldus Van Sprundel. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan specifieke verkeersregels of het kunnen omgaan met extra smalle paden. Het behalen van het certificaat is altijd het uitgangspunt, maar wel met de focus op wat er voor nodig is om een kandidaat zo snel mogelijk productief te laten zijn op de werkvloer.” Doorgaans gaan kandidaten aan de slag bij grote logistieke bedrijven in de regio.
Intrinsieke motivatie
Naast het toetsen van theoretische- en praktijkkennis, speelt de inzet van de kandidaten een grote rol. “We selecteren streng op intrinsieke motivatie. Met de Academy willen we iedereen de kans geven om zijn of haar talenten in te zetten en aan het werk te gaan. Als de motivatie in orde is, laten de resultaten dat ook zien.” Gemiddeld start er per kwartaal ook een groep van acht vluchtelingen aan het programma. “Door de training iets te verlengen en kandidaten zo goed te kunnen voorbereiden op de Nederlandse arbeidsmarkt, bewijst de Academy ook voor deze groep toegevoegde waarde.”