Management Trainee Anne Zijleman over sollicitatietrainingen voor vluchtelingen

Sollicitatietraining voor vluchtelingen

Management Trainee Anne Zijleman verzorgt sollicitatietrainingen voor vluchtelingen. Dit doet ze in samenwerking met het UAF, een stichting die de belangen behartigt van gevluchte studenten en professionals. Als partners werken we samen om vluchtelingen te helpen zich verder te ontwikkelen op het gebied van studie en werk. In deze blog vertelt Anne over hoe zij een sollicitatietraining voor vluchtelingen organiseerde.

Daadwerkelijk het verschil maken

Eén van de mooie dingen van werken bij ManpowerGroup Nederland is dat je daadwerkelijk het verschil kunt maken voor een ander. Dit doen we niet alleen door mensen daadwerkelijk van werk te voorzien, maar ook in het proces naar het vinden van een baan. Dit proces is niet voor iedereen even makkelijk. Stel je voor: je hebt een goede baan in het land waar je bent opgegroeid en woont, maar moet door omstandigheden vluchten.

Je komt terecht in een compleet onbekend vreemd land waar je je weg moet vinden in de nieuwe cultuur, een nieuwe taal moet leren en een heel nieuw leven moet opbouwen.  Alsof dit nog niet lastig genoeg is, sta je ook nog eens voor de uitdaging om een baan te vinden in dit nieuwe land. Gezien de compleet andere cultuur, zullen ook sollicitatieprocedures en werkculturen flink afwijken van wat je gewend bent. Je kunt je voorstellen dat een sollicitatietraining dan geen overbodige luxe is.

Partnership met UAF

Dankzij het partnership tussen ManpowerGroup en het UAF krijgen vluchtelingen de kans om zo’n sollicitatietraining te volgen. En medewerkers van ManpowerGroup krijgen de kans een bijdrage te leveren aan de kansen van vluchtelingen op de arbeidsmarkt. Zo ook ik. Enige tijd geleden heb ik een sollicitatietraining mogen geven aan een groepje professionals met een vluchtelingachtergrond. Een bijzondere ervaring, waar ik met veel plezier op terugkijk.

Een lerares uit Turkije, een crecheleidster uit Syrië, een monteur uit Afrika: stuk voor stuk slimme, gemotiveerde mensen die staan te trappelen om hier aan het werk te gaan in een functie passend bij hun ambitie en ervaring. Zichzelf nuttig maken, hun tijd vullen, geld verdienen en tegelijkertijd iets bijdragen aan het land waar ze zijn opgevangen. Maar de banen liggen helaas niet voor het oprapen en ze vertelden dat ze te maken krijgen met vele afwijzingen. Concurrentie van autochtonen en van iemand die toch net wat beter Nederlands spreekt of die toch net wat bekender is met onze cultuur. 

Toch blijven ze hoopvol en zetten ze door. Ik vond het ontzettend mooi om te zien hoe gedreven en enthousiast ze zijn. Het straalt er vanaf dat ze zo graag willen werken. Liever vandaag dan morgen. De groep was ontzettend leergierig, stelde veel vragen en ging gelijk aan de slag met alle tips en feedback die ik ze gaf. Aan motivatie dus geen gebrek!

Ik hoop van harte dat deze gevluchte professionals, met hun enthousiasme, motivatie én opgedane sollicitatievaardigheden snel een mooie baan weten binnen te slepen. Daar draag ik, samen met al mijn collega’s van ManpowerGroup, maar al te graag aan bij.

swirl1 categorie-it categorie-sales categorie-recruitment categorie-marketing categorie-management categorie-hr categorie-finance categorie-traineeships check-list checkbox-aan filteren-mobiel kalender-publicatiedatum oogje-bekeken pijltje-categorie-mobiel pijltje-inklap pin-locatie share-facebook share-googleplus share-linkedin share-mail share-twitter zoeken