Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) naar Tweede Kamer

Veranderingen op de arbeidsmarkt

Diemen, 9 november 2018 – Op 7 november stuurde minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) naar de Tweede Kamer. Dit pakket aan maatregelen verkleint de verschillen tussen vast en flexwerk. Hierdoor wordt het voor werkgevers aantrekkelijker om werknemers een vast contract te bieden. Wanneer de inhoud van de werkzaamheden daarom vraagt, blijft flexibel werk mogelijk.

De Wab moet nog worden goedgekeurd, maar het is de bedoeling dat de nieuwe wet januari 2020 ingaat. Mogelijk worden onderdelen ervan zelfs al in 2019 ingevoerd. Om ervoor te zorgen dat iedereen zo goed mogelijk is voorbereid op de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans, hebben wij de belangrijkste veranderingen voor je op een rij gezet.

Update: Sinds 1 januari 2020 is de WAB van kracht. Wil jij weten wat deze wet inhoudt? Download dan hier onze whitepaper óf volg kosteloos onze unieke WAB e-learning. De heldere uitleg en de praktijkgerichte vragen en antwoorden helpen je echt begrijpen wat de wet voor jouw organisatie betekent. Je volgt de e-learning online, waar en wanneer je maar wilt.

Start de WAB e-learning

Veranderingen op het gebied van flexibele arbeid

  • De maximale termijn van opeenvolgende tijdelijke contracten gaat van twee jaar naar drie jaar.
  • Bij tijdelijk terugkerend werk dat maximaal negen maanden per jaar kan worden gedaan, kan per cao de verplichte pauze tussen een keten tijdelijke contracten worden verkort van zes naar drie maanden.
  • Voor invalkrachten in het basisonderwijs die invallen wegens ziekte geldt een uitzondering op de ketenregeling.
  • Payrollers krijgen (op zijn minst) dezelfde arbeidsvoorwaarden als medewerkers die direct bij de werkgever in dienst zijn, met recht op een passend pensioen.
  • Om verplichte permanente beschikbaarheid tegen te gaan, moeten werkgevers oproepkrachten ten minste vier dagen van tevoren oproepen. Wanneer het werk niet vier dagen van tevoren wordt afgezegd, behouden oproepkrachten hun recht op loon. Deze termijn kan per cao worden verkort tot één dag.

Veranderingen in het ontslagrecht

  • Waar werkgevers nu volledig moeten voldoen aan een van de acht ontslaggronden, wordt ontslag straks mogelijk als er sprake is van een optelsom van omstandigheden (cumulatiegrond). Wanneer dit de reden is voor het ontslag, kan de werknemer maximaal een halve transitievergoeding extra krijgen.
  • Werknemers hebben vanaf de eerste werkdag recht op een ontslagvergoeding, ook tijdens de proeftijd. Nu is dat pas na twee jaar dienstverband.
  • De proeftijd voor werknemers die direct een vast contract krijgen, wordt verlengd van twee naar vijf maanden.
  • Voor kleine ondernemers die hun bedrijf moeten sluiten vanwege ziekte of pensioen komt er een aparte regeling om de transitievergoeding te compenseren.

Veranderingen in de WW-premie

  • Werkgevers gaan minder WW-premie betalen wanneer ze een werknemer vast in dienst nemen. Hiermee wordt de WW-premie gedifferentieerd naar de aard van het contract, in plaats van naar de sector waarin een bedrijf actief is.

Update

Inmiddels is de WAB ook door de Eerste Kamer geaccepteerd. Je leest alles over deze nieuwe wet in onze whitepaper.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen omtrent de WAB? Abonneer je op de maandelijkse ManpowerGroup update.

Aanmelden laatste nieuws

swirl1 categorie-it categorie-sales categorie-recruitment categorie-marketing categorie-management categorie-hr categorie-finance categorie-traineeships check-list checkbox-aan filteren-mobiel kalender-publicatiedatum oogje-bekeken pijltje-categorie-mobiel pijltje-inklap pin-locatie share-facebook share-googleplus share-linkedin share-mail share-twitter zoeken