In drie dagen gecertificeerd reachtruckchauffeur

In mei 2018 verhuist hij van Athene naar Nederland, de 47-jarige Stylianós Davis. In Griekenland woonde hij met zijn moeder in een appartement, een gevolg van de economische crisis die het land al jaren teistert. Hij verloor zijn baan, vond geen nieuwe en besloot naar Nederland te gaan.

Ervaren, maar geen papieren

Nog geen twee weken na zijn aankomst, heeft Stylianós werk. Manpower werft hem voor een baan als reachtruckchauffeur bij Imperial Chemical Logistics in het Brabantse Son. Stylianós: “In Griekenland heb ik al veel ervaring opgedaan bij onder andere een transportbedrijf en in het magazijn van een dameskledingmerk. Helaas ging dat merk failliet en toen zat ik zonder werk.” Door zijn eerdere ervaring in de logistieke sector, is het besturen van reach- en heftrucks niet nieuw voor Stylianós. “Helaas heb ik er nooit een diploma of certificaat voor behaald in Griekenland,” vertelt hij, “en dat had ik voor deze functie wel nodig.” De Logistics Academy biedt uitkomst. Door zijn eerder opgedane ervaring doorloopt hij hier in een paar dagen een hercertificeringstraject.

In drie dagen gecertificeerd

De Logistics Academy biedt medewerkers in de logistieke sector de kans om zichzelf te kwalificeren voor interne transportfuncties. Dat zijn zowel volledige cursussen van vijf dagen, als kortere hercertificeringstrajecten. “Mijn opleiding duurde drie dagen. De eerste dag kregen we vooral theorie en op dag twee mochten we de hele dag oefenen in een magazijn. Dan ga je aan de slag met sturen, stapelen, ladingen op hoogte plaatsen en veilig achteruitrijden. Dag drie is de examendag en laat je in de praktijk zien wat je kunt.”

Veiligheid boven alles

Tijdens de opleiding is veel aandacht voor veiligheid. Dat is dan ook een belangrijk onderdeel van zijn werk, legt Stylianós uit: “Bij Imperial Chemical werken we veel met gevaarlijke stoffen. Je moet weten hoe je die veilig vervoert, wanneer je handschoenen aantrekt en een veiligheidsbril op moet zetten en wat je moet doen als er toch iets misgaat.” Daarnaast komen ook de standaardveiligheidsprocedures aan bod, die belangrijk zijn als je een reachtruck bestuurt. Stylianós: “Zo is het belangrijk dat je altijd je voertuig even checkt voordat je opstapt. En dat je weet hoe je de lepels van de reachtruck houdt als je geen lading vervoert.”

Diep in de materie

Als ervaren chauffeur is de meeste informatie niet volledig nieuw voor Stylianós: “Veel wist ik al wel ongeveer, maar het was fijn dat de docent heel diep op de materie in ging, alle details goed uitlegde en vragen uitgebreid beantwoordde.” De opgedane kennis is goed blijven hangen bij Stylianós: “Soms hoor ik de stem van de docent nog in mijn hoofd als ik een bepaalde handeling uitvoer. Alsof hij instructies geeft.” De opleiding wordt zowel in het Nederlands als in het Engels gegeven, waardoor deze ook voor niet-Nederlandstalige cursisten goed te volgen is.

“Learning means power”

De enthousiaste Griek is blij dat hij via Manpower bij de Logistics Academy terechtgekomen is. Hij hecht veel waarde aan opleidingen: “Iedere cursus of training die je volgt is waardevol voor jezelf en je omgeving. Ik zou willen dat ik jonger was, want er valt nog zoveel meer te leren en learning means power.” Zijn baan bij Imperial Chemical bevalt hem goed. “De sfeer is goed, de collega’s zijn leuk en het belangrijkste is dat ze me als een mens zien, niet als een nummer,” vertelt hij. En daarmee is het gesprek afgerond, want hij heeft nog een belafspraak. Met een docent, want hoewel Stylianós uitstekend Engels spreekt, wil hij toch graag de Nederlandse taal leren.

swirl1 categorie-it categorie-sales categorie-recruitment categorie-marketing categorie-management categorie-hr categorie-finance categorie-traineeships check-list checkbox-aan filteren-mobiel kalender-publicatiedatum oogje-bekeken pijltje-categorie-mobiel pijltje-inklap pin-locatie share-facebook share-googleplus share-linkedin share-mail share-twitter zoeken